با روش‌های تزریق فیلر آشنا شوید

فیلر‌های پوستی یکی از محبوب‌ترین روش‌های درمانی برای رفع چین‌وچروک پوست هستند که به‌صورت سرپایی و در داخل مطب پزشک انجام می‌شوند.

کلمه‌ی «فیلر» به‌طور معمول به‌عنوان یک اصطلاح گسترده و فراگیر استفاده می‌شود و طیف گسترده‌ای از محصولات را از بهترین و مطرح‌ترین برندها پوشش می‌دهد. فیلرها انواع مختلفی دارند و برای نواحی مختلف صورت، فیلر خاصی استفاده می‌شود و با توجه به اهداف متخصص و بیمار، تکنیک‌های تزریق متفاوتی وجود دارد. پیشنهاد می‌شود حتما اطلاعات و نکات مهم در رابطه با تزریق فیلر را بدانید تا با آشنایی کامل این کار را انجام دهید. 

در حالت ایده‌ئال، پزشک فیلر مناسب برای هر ناحیه را با استفاده از تکنیک مخصوص آن فیلر تزریق می‌کند. فیلرهای پوستی می‌توانند بسیاری از مشکلات بافت‌های پوستی مختلف را برطرف کنند و به بیماران کمک می‌کنند تا علائم قابل مشاهده‌ی پیری را کاهش دهند و از آن‌ها جلوگیری کنند. 

اگرچه معمولاً فیلر‌ها بیشتر به‌عنوان درمانی برای کمک به کاهش ظاهر چین‌وچروک و خطوط ریز شناخته می‌شوند؛ اما آن‌ها یک درمان ایده‌ئال برای جلوگیری و جبران کاهش حجم صورت هستند. بیشتر وقت‌ها از دست دادن حجم صورت به اندازه چین‌وچروک‌ها مورد بحث قرار نمی‌گیرد؛ اما جالب است بدانید که کاهش حجم صورت که در اثر افزایش سن رخ می‌دهد، باعث ایجاد الگو‌هایی روی صورت می‌شود که باعث می‌شوند افراد پیرتر به‌ نظر برسند.

نوع فیلری که پزشک برای شما انتخاب می‌کند، به مشکلی بستگی دارد که در حال تجربه‌ی آن هستید و می‌خواهید آن‌را برطرف کنید. برای تزریق این فیلرها نیز از روش‌های خاصی استفاده می‌شود. بهتر است که افراد قبل از تزریق فیلرها، این تکنیک‌های مختلف را درک کنند؛ زیرا در این صورت بیمار می‌داند که باید انتظار چه چیزی را داشته باشد و دلیل انتخاب تکنیک خاص تزریق را درک می‌کند.

قبل از بررسی تکنیک‌های مختلف تزریق فیلر صورت و مناطق کاربردی آن‌ها، به‌طور مختصر با فیلرها و انتظاراتی که باید از آن‌ها داشته باشید آشنا خواهید شد. 

اصول اولیهی فیلر‌های صورت

مهم‌ترین نکته‌ای که باید همیشه آن‌را در نظر داشته باشید این است که حتماً برای تزریق فیلرهای پوستی به پزشک متخصص مراجعه کنید. متأسفانه برخی افراد از روی ناآگاهی، به‌صورت آنلاین فیلرها را خریداری می‌کنند و خودشان برای تزریق آن‌ها اقدام می‌کنند. این یک کار بسیار خطرناک است؛ زیرا خطر عوارض زیبایی و سلامتی وجود دارد. فیلر‌های صورت فقط باید توسط یک متخصص پزشکی معتبر و با تجربه و تخصص در تزریق فیلر برای شما تجویز و تزریق شوند.

فیلر اطراف لب

نکته‌ی دوم که باید آن‌را در نظر داشته باشید این است که حتماً تزریق فیلر را در زمانی انجام دهید که مطمئن هستید وقت خالی کافی دارید. حتی اگر بهترین متخصص برای شما فیلرها را تزریق کند، امکان ظهور عوارض جانبی مانند تورم و کبودی وجود دارد و ممکن است تا یک هفته ادامه یابند. شاید بتوانید این عوارض را با لوازم آرایشی محو کنید؛ اما به‌طور کلی بهتر است که تزریق را زمانی انجام دهید که مطمئن هستید هیچ رویداد خاص در پیش‌رو ندارید.

اگر برای تزریق فیلرها از تکنیک‌های مناسب و مواد بی‌حسی خوب استفاده شود، درد خاصی را تجربه نخواهید کرد. قبل از تزریق فیلرهای پوستی، ناحیهی تزریق و پوست اطراف آن باید کاملاً تمیز شود. کل فرآیند تزریق فیلر صورت معمولاً ۱۵ الی ۳۰ دقیقه طول می‌کشد و بیماران می‌توانند بلافاصله پس از تزریق به خانه بروند و به بستری شدن نیازی ندارند. البته قبل از این‌که بیماران به خانه بروند، پزشک باید به آن‌ها درمورد مراقبت‌های پس از درمان، اطلاعاتی ارائه دهد.

روش‌های تزریق فیلرهای پوستی

تکنیک‌های تزریقی که در زیر فهرست شده‌اند، برخی از رایج‌ترین تکنیک‌های تزریق فیلر صورت هستند. اگرچه نواحی خاص و موارد خاص ممکن است به نوع متفاوتی از تکنیک تزریق نیاز داشته باشند؛ اما در بیشتر موارد، فیلر صورت با استفاده از ترکیبی از تکنیک‌های تونل‌زنی، نقطه‌ای، کششی یا دوگانه انجام می‌شود. این تکنیک‌ها را نباید به‌عنوان تکنیک‌های منفرد و جدا در نظر گرفت؛ زیرا معمولاً در یک ناحیه‌ی درمانی با هم به‌صورت مشترک استفاده می‌شوند.

تکنیک تونل‌زنی (Tunneling)

تکنیک تونل‌زنی، روش تزریقی ترجیحی برای اکثر متخصصان و پزشکان زیبایی برای رفع چین‌وچروک‌های صاف و خطوط ریز است. این روش تزریقِ همه کاره، برای درمان چین‌وچروک‌های سطحی پوست، خطوط عمیق و یا مناطقی که از حجم آن‌ها کاسته شده مناسب است و به‌طور کلی، ایمن‌ترین و طبیعی‌ترین راه برای تزریق فیلر صورت در نظر گرفته می‌شود. نکته‌ی مهم در تکنیک تونل‌زنی، زاویه‌ای است که پزشک سوزن یا کانولا را وارد پوست می‌کند. برای بهترین نتیجه، سوزن یا کانولا با زاویه ۳۰ تا ۴۵ درجه در مسیر چین‌وچروک (اگر به یک چروک خاص توجه می‌شود) وارد پوست می‌شود.

تزریق فیلر در لب

توجه داشته باشید که هنگام ورود سوزن یا کانولا، فیلر تزریق نمی‌شود. فیلر هنگامی تزریق می‌شود که سوزن یا کانولا درحال خروج از پوست باشد. تزریق فیلر در حین خروج سوزن یا کانولا، با نام «تزریق رتروگراد» شناخته می‌شود. این تکنیک بسیار مؤثر است؛ زیرا تضمین می‌کند که فیلر به‌طور ایمن و یکنواخت در محل صحیح قرار می‌گیرد و در هیچ ناحیهی خطرناکی قرار نمی‌گیرد.

روش تونل‌زنی، دقیق و ایمن است و به همین دلیل تکنیک تزریقی ترجیحی متخصصان زیبایی صورت است.

تکنیک نقطه‌ای (قطره‌ای)

تکنیک نقطه‌ای که با نام‌های «تکنیک قطره‌ای»، «سریالی» یا «چند سوراخه» نیز شناخته می‌شود، شامل تزریق چند قطره‌ی کوچک از ماده‌ی فیلر به لایه‌های عمیق‌تر پوست بیرونی است که به عنوان «درم عمیق» نیز شناخته می‌شود. ممکن است پزشک این مواد را به زیر پوست، که به آن ناحیه «زیر جلدی» نیز می‌گویند، تزریق کند. به جای تزریق همه‌ی ماده‌ی فیلر به یکباره، تکنیک نقطه‌ای از ریز تزریق‌های متعدد در مجاورت یکدیگر استفاده می‌کند. با قرار دادن چندین تزریق نزدیک به هم، قطرات فیلر به هم می‌پیوندند تا چین‌وچروک را بلند کرده و عمق خطوط آن‌را کاهش دهند.

اگرچه تکنیک نقطه‌ای می‌تواند برای رفع چین‌وچروک‌ها و خطوط ریز منفرد استفاده شود؛ اما در هنگام تلاش برای بهبود کیفیت کلی و هیدراتاسیون پوست یا هنگام پر کردن یک ناحیه بزرگ و توخالی (مانند جای آبله) در لایه‌ی عمیق مؤثرتر است. نقطه ضعف تکنیک نقطه‌ای این است که نسبت به سایر روش‌های تزریق، ظاهری مصنوعی‌تر دارد و پس از تزریق، امکان بروز عوارض بالاست. به این دلایل، تکنیک نقطه‌ای معمولاً فقط در شرایط بسیار خاص استفاده می‌شود.

تکنیک کششی

در این روش، قبل از تزریق فیلر، پوست اطراف چین‌وچروک مورد نظر تحت کشش قرار می‌گیرد تا ناحیه تحت درمان ایزوله شود. این ترکیب کشش و اعمال فشار باعث می‌شود که قرار دادن سوزن و زاویه‌دهی آسان‌تر و دقیق‌تر شود و امکان تجسم بهتر از طریق پوست را فراهم کند. همه این‌ها می‌توانند به اطمینان از قرار گرفتن فیلر در محل دقیق، کمک کنند.

از تکنیک کششی بیشتر در نواحی خاصی از پوست که شل هستند یا میزان شل بودن آن‌ها بیشتر از سایر نواحی است، مانند چین‌وچروک‌های سطحی اطراف دهان، استفاده می‌شود.

تکنیک دوگانه

تکنیک دوگانه یا Dual Plane زمانی استفاده می‌شود که پزشک قصد دارد فیلر صورت را در دو سطح مختلف پوست در یک ناحیه تزریق کند. معمولاً یکی از این نواحی، درم یا لایه میانی پوست است. سپس، برای تقویت این تزریق اولیه، یک‌بار هم فیلر به سطحی پایین‌تر از تزریق اول تزریق می‌شود. این ناحیه‌ی دوم دقیقاً زیر ناحیه‌ی اول است. در برخی شرایط خاص، از دو نوع فیلر مختلف برای دو سطح مختلف پوست استفاده می‌شود. برای تزریق سطحی در لایه‌ی درم پوست، از یک فیلر نازک‌تر (رقیق‌تر) استفاده می‌شود و برای سطح زیرین نیز از یک فیلر ضخیم‌تر (غلیظ‌تر) برای تزریق استفاده می‌شود.

فیلر در لب

تکنیک دوگانه در شرایط مختلف و خاصی استفاده می‌شود. اگر یک بیمار بخواهد در ناحیه‌ای از صورت که دائماً در حال حرکت است از فیلرهای پوستی استفاده کند، تکنیک دوگانه می‌تواند نتیجه‌ی طبیعی‌تری را در تمام حالات بالقوه صورت ایجاد کند. همچنین اگر یک بیمار بخواهد از فیلرهای پوستی برای رفع چین‌وچروک‌های عمیق استفاده کند، تکنیک تزریق دوگانه نتیجه‌ی بهتر و طبیعی‌تر را به ارمغان می‌آورد.

فیلرهای پوستی را در کدام نواحی تزریق می‌کنند؟

در کنار تکنیک تزریق، مهم است بدانید که کدام ناحیه از صورت، هدف تزریق فیلر خواهد بود و کدام شرایط پوستی به‌واسطه‌ی تزریق فیلرها درمان می‌شود. هر ناحیه‌ای از صورت ویژگی‌های خاص خود را دارد که باید حتماً مورد توجه قرار بگیرند تا بهترین نتیجه حاصل شود. فقط یک متخصص پوست می‌تواند ویژگی‌های هر ناحیه را بشناسد و به همین دلیل است که گفته می‌شود از تزریق خودسرانه و مراجعه به افراد متفرقه خودداری کنید.

سه ناحیهی اصلی صورت برای تزریق فیلرهای پوستی عبارتند از:

·         ناحیه بالایی صورت (در اطراف پیشانی و بالای چشم)

·         ناحیه میانی صورت (گونه‌ها و اطراف چشم)

·         ناحیه پایین صورت (اطراف صورت، لب‌ها و در امتداد خط فک)

ناحیه‌ی بالایی صورت

پیشانی منطقه‌ای دشوار و چالش‌برانگیز برای تزریق فیلرهای پوستی به‌شمار می‌رود. بسیاری از افراد دارای چین‌وچروک‌ها و خطوط پیشانی هستند و می‌خواهند آن‌ها را از بین ببرند؛ اما خطرات بالقوه‌ای در ارتباط با تزریق فیلر در این ناحیه وجود دارد. مجموعه‌ی وسیعی از رگ‌های خونی در این ناحیه هستند که اگر تحت تأثیر فیلر قرار گیرند، می‌توانند عوارض مخربی را در جریان خون ایجاد کنند. علاوه‌براین، به دلیل سفت بودن پوست و حرکت گسترده این ناحیه، تزریق فیلر پیشانی اغلب می‌تواند منجر به نتایج غیرطبیعی شود. به همین دلیل، متخصصان معمولاً تزریق فیلر به این ناحیه را توصیه نمی‌کنند.

ناحیه اطراف چشم (به خصوص بالای چشم) یک اصطلاح گسترده است که به نواحی مختلف اطراف چشم اشاره می‌کند. اگرچه ناحیهی کنار چشم (پنجه کلاغی) یک ناحیهی مشکل‌ساز برای بسیاری از بیماران است و دچار چین‌وچروک می‌شود؛ اما این ناحیه نیز به دلایل مشابه با پیشانی، با فیلر درمان نمی‌شود. نگرانی‌های ایمنی قابل‌توجهی درمورد ناحیه‌ی پنجه کلاغی وجود دارد و به دلیل تحرک بیش‌ازحد ناحیه، نمی‌توان نتیجه‌ی مطلوب را به‌دست آورد و نتایج حاص شده نیز مصنوعی به‌نظر می‌رسند. در عوض، این ناحیه مکان مناسبی برای تزریق بوتاکس است. بوتاکس نه‌تنها می‌تواند ظاهر چین‌وچروک را معکوس کند، بلکه می‌تواند از ایجاد چین‌وچروک‌های جدید در اطراف چشم نیز جلوگیری کند.

مرد فیلر

رایج‌ترین تزریق فیلر در ناحیه اطراف چشم، در ناحیه بالای چشم (ابرو)، برای درمان پوست کم حجم زیر ابرو و ناحیه‌ی زیر چشمی، برای از بین بردن فرورفتگی‌های زیر چشم (ناحیه‌ی اشک)، انجام می‌شود. این مسائل می‌توانند منجر به ظاهری خسته و پیر شوند که این امر می‌تواند زیبایی طبیعی بیمار را از بین ببرد. برای ناحیهی دور چشمی، باید دقت خاصی برای انتخاب فیلر مناسب صورت گیرد. به‌طور خاص، به‌دلیل خواص آب این ناحیه، باید از فیلر‌ی استفاده کرد که آب زیادی جذب نمی‌کند. تزریق آن فیلر با استفاده از تکنیک کانولای تونل‌زنی، می‌تواند ظاهری جوان و شاداب را در بالا و زیر چشم ایجاد کند.

ناحیه میانی صورت

مرکز صورت، ناحیه میانی صورت نیز نامیده می‌شود. این ناحیه شامل دو ناحیه مشکل‌ساز اصلی است: بینی و استخوان گونه.

آن‌چه که در ناحیه میانی صورت زیبا تلقی می‌شود نیز می‌تواند بر اساس فرهنگ و دیدگاه بیمار بسیار متفاوت باشد. برای مثال، افراد با نژاد آسیایی تمایل دارند که ناحیه میانی صورت نسبت به استخوان‌های گونه‌شان پُرتر باشد. افراد با نژاد قفقازی به چیزی برعکس آسیایی‌ها علاقه‌مند هستند. آن‌ها تمایل دارند که استخوان‌های گونه‌ی آن‌ها در مقایسه با ناحیه میانی صورت برجسته‌تر باشد.

درمورد بینی نیز همان ترجیحات منحصربه‌فرد و شخصی مطرح است. اگرچه بینی ایده‌ئال، به فرمی از بینی گفته می‌شود که سایر اجزای صورت را باهم هماهنگ می‌کند؛ اما بیشتر افراد علاقه‌مندی‌های عجیبی درمورد فرم بینی دارند.

باید قبل از تزریق فیلرهای پوستی، به این سلیقه‌های خاص توجه کرد و به همین دلیل است که یک مشاوره جامع بخشی ضروری از فرآیند تزریق است. بیماران باید تلاش کنند تا همه روش‌ها و جنبه‌های مختلف فیلرهای پوستی را درک کنند تا در طول مشاوره بتوانند دیدگاه آگاهانه‌ای داشته باشند.

بینی به‌طور خاص یک چالش منحصربه‌فرد در امر تزریق فیلرها به‌شمار می‌رود. به‌طور کلی، از فیلرها برای پنهان کردن ویژگی‌های نامطلوب بینی یا شکل دادن به فرم کلی آن استفاده می‌شود. از آن‌جایی که بینی از نظر آناتومیک پیچیده است، هرکسی نمی‌تواند تزریق‌های فیلر مربوط به آن‌را انجام دهد و فقط متخصصان اندکی می‌توانند این‌کار را انجام دهند.

گاهی اوقات با تصویربرداری عکاسی و شبیه‌سازی دیجیتال، می‌توان از هم‌سویی اهداف بیمار با متخصص اطمینان حاصل کرد. اگر بیمار قبلاً جراحی بینی را انجام داده باشد، تزریق فیلر در بینی حتی با خطر بیشتری همراه است؛ زیرا جراحی بینی یک‌سری تغییرات در بینی ایجاد می‌کند و باعث می‌شود که آناتومی بینی و سیستم خون‌رسانی آن برای پزشک چندان قابل درک نباشد.

ناحیه پایین صورت

یک سوم پایینی صورت، اطراف دهان، لب‌ها، خط فک و چانه را دربر می‌گیرد. ظاهر همه‌ی این نواحی را می‌توان با فیلر‌های مناسب، به‌طور چشمگیری بهبود بخشید.

سرنگ صورتی

برای خط فک و چانه، فیلر‌های ضخیم‌تر و ساختاری‌تر را می‌توان در لایه‌های عمیق‌تر قرار داد تا کانتور را به شکل مناسبی صاف کند و چانه را به گونه‌ای برجسته کند که با لب‌ها و بینی بیمار متناسب باشد. علاوه‌براین، استفاده از فیلرهای پوستی در این ناحیه می‌تواند یک توهم بینایی ایجاد کند که باعث می‌شود گردن پیر، جوان‌تر به نظر برسد.

می‌توان از فیلر‌های رقیق و نازک همراه با تکنیک تونل‌زنی سوزنی ملایم برای پر کردن چین‌وچروک‌های ریز اطراف دهان استفاده کرد.

با‌این‌حال، خودِ لب‌ها باید در حالی که پزشک اهداف خاص بیمار را با دقت در نظر می‌گیرد، درمان شوند. برخی از بیماران به دنبال تغییر شکل جزئی لب‌ها هستند، درحالی‌که برخی دیگر خواهان حجم‌دهی قابل توجهی هستند. مهم است که پزشک، بیمار را در حین گوش دادن به اهدافش راهنمایی کند؛ زیرا با این‌کار، نوع و مقدار فیلر همراه با تکنیک مورد استفاده مشخص می‌شود. لب‌ها نیز مانند بینی هستند و هرکسی سلیقه‌ی متفاوتی دارد. یک درمان موفق، مستلزم در نظر گرفتن خواسته‌های بیمار و راهنمایی‌های پزشک متخصص است.